Preacher Man reflekterar

Urban Expression med hopp för församlingsplanterare

Dr. Stuart Murray-Williams från England är en av de mest spännande kristna författarna idag. En hel rad böcker har han producerat, främst kring temat After Christendom där han på ett verkligt klarläggande sätt visar konsekvenserna av att vi äntligen kan fira övergången från ett samhälle präglat av statligt sponsrad kyrka till en efterkristenhetsepok där kyrkan kan få chansen att bli nyskapande och intressant. Det faller sig därför logiskt att Stuart har en stark insikt i experiment i församlingsplantering. Detta sker främst genom arbetet med Urban Expression, och som inspirationskälla fungerar det anabaptistiska tänkandet.
Det finns nära kontakter mellan situationen i Skandinavien och Storbrittanien. Förmodligen är Sverige ännu mera sekulariserat, och på vägen till After Christendom ligger vi antagligen längre fram. Det är även Stuart Murrays bedömning, som han gav uttryck för, då han vid en konsultation i början av veckan delade sina tankar om hur Urban Expression skulle kunna bidra till att inspirera team att söka nya, fräscha vägar att få se Guds RIke komma och nya uttryck för kyrka ta form.
Jag har själv fascinerats av arbetet genom UE och det är en förhoppning att vi ska kunna ta de tankegångarna till oss här i Sverige. Under den närmaste tiden ska jag försöka att tillsammans med dem som har samma drömmar finna en väg framåt för tillämpningen av ett annorlunda sätt att vara kyrka. Är du intresserad vore det kul att få höra från dig!